Oratie Journalistiek en Nieuwe Media

Op vrijdag 18 januari aanstaande geef ik een openbaar college - een oratie - ter gelegenheid van mijn benoeming als hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media (sinds maart 2007) aan de Universiteit van Leiden. De oratie duurt drie kwartier en is openbaar: als je in de buurt bent, kom dan graag langs! Een zitplek reserveren in het prachtige Academiegebouw kan je online doen.

[UPDATE: de oratie is downloadbaar als PDF en ziehier ook nog wat meer inhoud uit de oratie]

De titel van mijn oratie is:

“Guerilla Stores, the Soco Experiment, and a next Big Bang: Over de Rol van Nieuwe Media en de Toekomst van Journalistiek in een Vloeibaar Moderne Samenleving"

Het is een hele mond vol, maar aangezien het een publieke lezing is - vooral bedoeld voor vrienden, kennissen, studenten en collega's in de mediawereld en wetenschap - beloof ik dat het leuk blijft en inhoudelijk gezien ergens over gaat...

Bij deze dan maar de eerste paragraaf van de tekst die ik zal presenteren de 18de. Het hele verhaal zal later online te vinden zijn, ergens.

"Het is tegenwoordig zo’n gedoe om eens lekker een avondje te gaan stappen. Tegen de tijd dat je je uitgaanskleren aan hebt, een taxi of ander vervoer is geregeld, je eindeloos buiten in de rij stond om binnen te komen en je zwaarverdiende Euro’s zag verdwijnen in de grijpgrage handen van chauffeurs, portiers, garderobejongens en barkeepers heb je er al geen zin meer in. Het zou zoveel handiger zijn als de nachtclub naar je toe komt. Hetzelfde geldt voor een avondje bioscoop: waarom dat niet om de hoek, zonder dat je daarvoor naar de overvolle binnenstad toe moet, of dat je voor wat filmpret prijzige toegangsbewijzen en verfrissingen moet aanschaffen? Om maar niet te denken aan de lange trek naar het winkelcentrum, of het gezwoeg op zoek naar een fatsoenlijk pension op weg naar een verre vakantieplaats. Geen nood. Tegenwoordig komen discotheken, filmtheaters, winkels en hotels gewoon naar je toe."

(zoals je ziet: dit heeft alles met journalistiek en nieuwe media te maken)

De oratie vindt plaats van 16:15 (stipt...) tot 17:00 uur in het Academiegebouw, Rapenburg 73 - iets voorbij de Leidse binnenstad.

Let op: Genodigden dienen uiterlijk 16:00 aanwezig te zijn in het Groot Auditorium van het Academiegebouw (Rapenburg 73; het gebouw staat nog wel in de bouwsteigers).

Daarna is iedere aanwezige welkom een glas te heffen op de receptie, welke zal plaatsvinden in de Oude UB (universiteitsbibliotheek) op het Rapenburg 70 (vlakbij het Academiegebouw), van 17:15 tot 18:30 uur.